אני מקבלת טלפון בהול מאמא לפעוטה בת שנתיים וחצי שעושה פיפי בכל הבית כבר שבוע וההורים מתלבטים אם להחזיר את החיתול.
עונת האביב מתאפיינת בגמילה מחיתולים, ובצדק, הימים מתחילים להתחמם ואין ספק שיותר נוח לגמול בעונה חמה, והכניסה הצפויה לגני עירייה בגיל 3 ייצרה חרב המאיימת על ההורים מחשש שהילדים יגיעו לגן לא גמולים.
ובכל זאת, הרבה טעויות נעשות בתהליכי גמילה, להלן 10 טעויות נפוצות בתהליך גמילה:
- יום בהיר אחד מחליטים שמורידים חיתול – גמילה היא תהליך, אצל חלק מהילדים (בדרך כל של השכנים) היא מתרחשת במספר ימים ואצל אחרים במספר שבועות או חודשים. על מנת להצליח בגמילה, הילד נדרש לבשלות פיזית ורגשית מתאימה. מומלץ להוריד לגמרי את החיתול רק לאחר שוידאנו שהילד בשל ולאחר שרכש מספר הצלחות בהשתנה בשירותים או בסיר.
- להלביש תחתוני חיתול בתחילת התהליך – תחתוני חיתול, או בשמם המסחרי "פול אפס", הינם חיתול לכל דבר, מעצם העובדה שהם סופגים את היציאות של הילד. כחלק מתהליך הלמידה בגמילה מחיתולים, הילד צריך לחוות את הרטיבות ברגע שהוא משתין על עצמו, וזה יתאפשר רק אם יהיה בתחתונים רגילים.
- נוריד כבר את החיתול גם בלילה – גמילת יום וגמילת לילה הינם תהליכים שונים, ישנם ילדים שנגמלים בו זמנית בשניהם ואצל אחרים יהיה הפרש של מספר חודשים בין השניים. את החיתול בלילה מומלץ להוריד רק אחרי שהילד קם משנת לילה עם חיתול יבש 3-4 ימים רצופים.
- לסמוך על הגננת שתגמול את הילד – גמילה היא תהליך שדורש מהילד שלנו התגייסות, יש בה הצלחות אך גם לא מעט כישלונות. כדי לצמצם את מספר הכישלונות ולאפשר לילדכם לקבל את התמיכה הראויה כשהם קורים, הביאו את הילד לגן ללא חיתול רק אחרי שרכש הצלחה מספר ימים רצופים ללא חיתול בשעות אחר הצהריים בבית.
- יש לך פיפי? – בתחילת התהליך, רצוי להזכיר לילד לגשת לשירותים. אולם יש ילדים שזה יעורר אצלם הנגדות. מיצאו את הדרך היצירתית כדי לעודד אותם לשיתוף פעולה והימנעו מלקחת אותם בכוח.
- "יש לנו נסיעה ארוכה, בואי נשים חיתול" – היציאות הראשונות מהבית ללא חיתול יכולות להיות מלוות בחשש. למי מתחשק לכבס את כיסא האוטו או למצוא את עצמו באמצע הקניון עם ילד שעומד בשלולית שתן? יחד עם זאת, אנחנו צריכים להיות ברורים, הורדנו חיתול אז הורדנו חיתול. ניקח בגדים להחלפה, ומגבונים לרוב וגם שקית לבגדים הרטובים, למקרה שיהיה פספוס מחוץ לבית. ונביע הרבה אמונה בילד שלנו שהוא מסוגל להתאפק עד שנגיע לשירותים.
- לקחת את הילד לשירותים כשהוא ישן, כדי שלא ירטיב בלילה – בדרך זו, הילד שלנו לומד שהוא יכול להמשיך לעשות פיפי כשהוא ישן. וזה לא מקדם את תהליך הגמילה. אם כבר החלטתם לקחת אותו לפיפי בלילה, העירו אותו, שיהיה מודע לכך שהוא משתין.
- להחליט לגמול תאומים יחד – הפיתוי לגמול את שני התאומים יחד כדי "לגמור עם זה במכה אחת" הוא גדול. אולם תאומים, בדומה לאחים, נבדלים זה מזה בקצב התפתחותם וכן בנושא הגמילה הם עשויים להיות בשלים במועדים שונים זה מזה. שימו לב לסימני הבשלות של כל אחד מהם, והתחילו את תהליך הגמילה עם כל אחד במועד המתאים לו. ככל שתמעיטו בהשוואה וניסיון למשוך את התאום השני להוריד חיתול יחד עם הראשון, כך יגבר הסיכוי שהגמילה של האחד תהווה מוטיבציה לשני להיגמל במקביל.
- "אתה גדול אתה צריך להוריד את החיתול" – בואו נודה בזה, לא תמיד כייף להיות גדול. במיוחד כשזה אומר שיש לנו יותר מטלות ואחריות. אז בואו נעשה הפוך, נציין הצלחה והתגברות על מכשולים כסימן של בגרות ולא להיפך. נסתמך על מה שכן כבר קיים כדי לחזק ולעודד את הילד לעשות מאמץ להתמודד גם עם אתגר הגמילה מחיתולים.
- "הוא יצליח, בסוף כולם נגמלים" – עכשיו הסתייגות קטנה. התהליך יכול לקחת זמן והוא דורש מאיתנו ההורים אמונה וסבלנות. אולם אם אתם מרגישים שאתם תקועים, או שעבר כבר חודש מתחילת הגמילה ואתם עדיין הולכים אחרי הילד עם סמרטוט ומנקים אחריו כל אחר הצהריים או שאתם מרגישים שאתם כועסים על הילד או שהילד שלכם מתוסכל מחוסר ההצלחה וכהנה, כדאי לפנות לאנשי מקצוע על מנת לקבל הדרכה וכלים לקדם את התהליך.
לסיכום, תהליך גמילה מחיתולים דורש התגייסות ומאמץ מכל ילד, אם נשווה למשחק כדורסל, התפקיד העיקרי שלנו הוא להיות המעודדות עם הפונפונים, להעביר מסר אופטימי שאנחנו סומכים על הילד שלנו שיעמוד באתגר. לא משנה באיזו דקה המשחק ומה הפרש הנקודות. בהצלחה לכל הנגמלים והנגמלות ולהוריהם.
שלום. בן 3. גמול ביום כבר שנה. וגם משנת צהריים.
לפני 3 שבועות החליט בעצמו כי די לו טיטול בלילה ובחליט שצריך לישון רק עם תחתונים. הסברנו לו את ההשלכות אמר שהוא גדול ובוגר ולא רוצה יותר טיטול. אנחנו כבר בשבוע השלישי וחווים בכל לילה 2 הרטבות.. מסע של החלפות בגדים מצעים והתמודדות עם התסכול שלו ושגם שלנו. יש לילות בהן מרטיב גם 3 פעמים. חשוב להזכיר כי אנינו מעירים לפיפי פעם אחת ולעיתים אף פעמיים. ללא הועיל. שאלנו אם מעוניין להחזיר טיטול..אמר לא. מה עושים??? ממש מיואשת ומתוסכלת.
מורן שלום,
הילד שלכם מצהיר שהוא רוצה לגדול וזה טוב, כדי לעזור לו לעבור את השלב הזה,
אני ממליצה שלא ישתה ויאכל שעה לפני השינה,
שילך לשרותים ממש לפני שמכבים את האור (אחרי טקס השינה).
תשאירו אור בדרך לשירותים כדי שיוכל ללכת לבד אבל גם תגידו לו שאם הוא צריך פיפי בלילה הוא יכול להעיר אתכם.
בהצלחה!
היי ,
הבן שלי בן שנה ו-11 חודשים. הוא כל הזמן רצה לעשות פיפי בסיר שראה אותו נכנסים לשרותים.
החלטתי לנסות את הגמילה בחופשת הקיץ בימים הראשונים היה נוראי וחשבתי שאולי זה מוקדם והוא עדיין לא מוכן לגמילה. אך שבוע אחרי הוא הראה נכונות רצה לעשות בסיר/שרותים אך עם הקיק הייתה בעיה והבנתי שזה ככה אצל רוב הילדים שעוברים גמילה. היום אנחנו חודש אחרי והתחיל הגן ויש שיפור אך לא משמעותי, עם הקקי לרוב הוא עושה בתחתונים בשעות הבוקר של הגן, בשרותים הוא עשה אולי 3 פעמים. מבחינת פיפי לפעמים הוא מבקש לפעמים אנחנו לוקחים יזום וגם קורה שהוא מפספס. לפעמים זה נראה שזה לא מעניין אותו אך הוא בא ומתריע שבורח לו. אני מפחדת שיקרה ההפך והוא יתרגל לעשות את הקיק בתחתונים ויחשוב שזה בסדר. אני מתלבטת אם להחזיר את החיתולים מה את חושבת על כך זה יבלבל את הילד או שזה בסדר גם להחזיר?
היי, הבת שלי בת שנה ו11 חודשים.התחלנו גמילה עכשיו בחגים לפני שבועיים.התהליך מאוד קשה.חשבנו שהיא מוכנה כי לפני הגמילה כל הזמן הייתה אומרת כשיש לה פיפי או קקי אבל אני מרגישה שעשינו טעות.היא כל היום אומרת פיפי פיפי אבל כמושיבים אותה על הסיר היא לא עושה כלום ולא רוצה לשבת עליו בכלל.כל פעם שיוצא לה פיפי או קקי לא משנה אם בסיר או בתחתונים היא בוכה.נראה שהיא מתאפקת כי כל היום רצה בבית ואומרת פיפי אבל בסוף עושה בתחתונים.אנחנו ממש אובדי עצות ושוקלים להחזיר את הטיטול.ממש אשמח לעצתך.תודה רבה.
ליז שלום,
נשמע באמת שהורדת החיתול מלחיצה אותה,
זה יכול מאוד לעזור לה אם אתם תוכלו להיות רגועים למול הקושי והלחץ שלה.
אפשר להושיב אותה בסיר דווקא כשאין לה פיפי שתתידד איתו ולאט לאט תרגיש יותר נינוחה עליו. אפשר להקריא סיפור בזמם שהיא יושבת על הסיר.
לגבי החזרת החיתול, הייתי נותנת לזה עוד הזדמנות.
אוכל לעזור יותר אם נשוחח, תוכלו להעזר בשירות שלי להתייעצויות קצרות "אני רק שאלה"
בברכה,
אודיל 054-2455815