החופש מתקרב ואתם מתכננים חופשה משפחתית עם הילדים,
אני מכירה לא מעט הורים שממש חוששים מהחופשה עם הילדים. למושג "חופשה" יש הקשר חיובי, אבל כשמדובר בחופשה עם ילדים, התוצאה לא תמיד כזו, ומכאן נובע החשש.
השגרה מוכרת, היציאה ממנה – פחות
חופשה, בארץ או בחו"ל מייצרת לכל המשפחה יציאה מהסביבה והשגרה המוכרת, אנחנו מכירים את ההתנהגות של ילדנו בשגרה, אבל לא תמיד יכולים לצפות איך הם יתנהגו בחופשה.
לכל אחד מבני המשפחה הצרכים וההעדפות שלו אנחנו מפתחים ציפיות לגבי החופשה, לגבי המקומות בהם נבקר, אלו בהם נלון, וכך גם הילדים. ככל שהמציאות תהיה קרובה לציפיות, כך יש סיכוי שנהנה יותר בחופשה. התארגנות מוקדמת תסייע לייצר את ההנאה הזו.
הבאתי כאן מספר דרכים שיעזרו לכולנו ליהנות בחופשה משותפת.
שיתוף הילדים בשלב התכנון
ההורים ממונים על הגדרת התקציב המוקצה לחופשה, הזמנה מראש של מקומות לינה, כרטיסים לאטרקציות, נהיגה ועוד נושאים שילדים לא יכולים לבצע בעצמם. יחד עם זאת, הילדים שותפים במידה רבה לאווירה שתיווצר בחופשה.
לכן כדאי שנכניס אותם לתמונה כבר בשלב התכנון. בהתאם לגיל וליכולת שלהם. שיתוף הילדים בתוכניות החופשה משקף להם את חלקם באחריות על הנאה של כולנו ומייצר להם תחושה של שיויון ערך ומשמעות.
ילדים בוגרים, כדאי לערב בכמה שיותר החלטות, כולל בחירת מועד החופשה, גם בהתאם לפניות שלהם, בחירת היעד והפעילויות בחופשה.
עם ילדים צעירים נתייעץ ונשתף באופן יותר ממשי.
- נשתף אותם לגבי עצם החופשה המתוכננת, המועד והיעד שלה. לדוגמה: "בקיץ, אחרי שתסיים את הגן, נטוס במטוס לחופשה במדינה שקוראים לה אנגליה".
- נראה להם תמונות של מקומות בהם נבקר, מקומות לינה שהזמנו.
- נבקש מכל ילד לבחור דבר אחד שהוא מבקש שיהיה בחופשה. אפשר לכוון אותם מתוך האפשרויות שביעד שאותו בחרנו, "נהיה ליד הים", "אפשר לטייל ביער".
הבקשה שלהם יכולה להיות ברמה ספציפית או כללית יותר. לדוגמה: "טיול בטבע" או "זמן רק עם אבא". - נבקש מהם לבחור משחק או שניים שהם רוצים לקחת איתם לחופשה.
- אם החופשה כוללת טיסה, נשתף אותם בכמה שיותר פרטים לגבי ההתנהלות בשדה התעופה ובמטוס עצמו, במיוחד אם זו הטיסה הראשונה שלהם.
שגרת חופשה
אתם מכירים את הילדים שלכם, אתם יודעים אם אחד זקוק לשקט כדי הרדם והשני זקוק לזמן רגוע בבוקר כשהוא מתעורר, השלישי לא יכול לתפקד כשהוא רעב והרביעי לא אוהב נסיעות.
התארגנו בהתאם, ברור שאי אפשר לייצר להם תנאים של בית, הרי אתם בחופשה, אולם תכנון סדר יום שיענה על מירב הצרכים של הילדים בהחלט יכול לצמצם תסכול ולהגביר את ההנאה של כולם.
אחת האפשרויות לענות על הצרכים השונים של הילדים, היא להתפצל. הפיצול עונה גם על הצורך הרגשי של הילדים לבלות זמן אישי עם ההורה. אז הרווחתם שתי ציפורים במכה אחת.
ומה עם השינה
זה השלב בו ההורים שעברו ייעוץ שינה עמי יודו לי על כך שהמלצתי להם לשמור על גמישות ולדאוג שבשגרה התינוק יירדם גם בעגלה מדי פעם.
בחופשה, הגמישות הזו מאפשרת להמשיך את הפעילות גם בשעות שהילד זקוק למנוחת הצהריים שלו.
וזה לוקח אותי להמלצה המתבקשת, לקחת איתכם. כן, גם אם התינוק גדל והפך לפעוט ובבית אתם כמעט וכבר לא משתמשים בטיולון, לחופשה תיקחו אותו איתכם. גם אם הפעוט לא יסכים לשבת בו, תמיד יש איזה ילדון שמוכן לחזור לעגלה כי קשה לו ללכת, ומקסימום, היא תשמש לסחיבת התיקים.
עם תינוקות צעירים, אני ממליצה בחום על מנשא.
לגבי שנת הלילה, קיבעו שעה בה הילדים שוכבים לישון, גם אם היא מאוחרת מזו בה הם ישנים בבית. נסו לשמר את טקס השינה שלהם ככל האפשר. קיום הפעולות הקבועות והמוכרות להם לפני שינה יעזרו להם להירדם ולישון טוב גם במקום שאינו מוכר. אם שגרת הערב שלכם כוללת הקראת סיפור, כדאי לקחת איתכם ספר או שנים.
איך מעבירים את הזמן בטיסות?
לפני שהפכתי להיות מנחת הורים, עבדתי 10 שנים כמהנדסת באל על (ידעתם?), ניצלתי את כרטיסי הטיסה המוזלים לחופשות משפחתיות בחו"ל. מה שיצר הרבה שעות המתנה בשדה התעופה והרבה שעות מטוס עם ילדים צעירים.
עדיין לא היו סמארטפונים והטאבלטים, ולכן כל משחק היה בקופסה וכל סיפור נקרא מתוך ספר. אז נכון, סחבתי יותר משקל, ויחד עם זאת, היתה לי הרבה אינטראקציה עם הילדים שלי, וזה משהו שחסר להורים במציאות היומיומית.
אני ממליצה להביא משחקים לילדים, הענין הוא שכשמדובר בחופשה, אנחנו רוצים לצמצם במשקל ובמקום, ולכן קראתי למאיה גבע מהבלוג "יצירתית", מאיה מלאת רעיונות למשחקים שנעים לשחק עם הילדים.
אלו הרעיונות של מאיה למשחקים שמתאימים לחופשה עם הילדים בחו"ל:
לזמן ההמתנה בתורים השונים בשדה, תיעזרו במדבקות ובכל מיני 'שפנים' קטנים שונים שתוכלו לשלוף מהכובע. אלה צריכים להיות דברים קטנים וזמינים.
אל תשלפו עכשיו את התותחים הכבדים.
אבל יותר מהכל, תאזרו בסבלנות.
גם אם כרגע הוא נראה רחוק, בסוף הוא יגיע, התור שלכם.
אחרי שכבר עברתם את התורים וכל מה שנשאר זה להמתין לטיסה המיוחלת אלה ההמלצות שלי.
צורות שונות מסול שאפשר לחורר ולהשחיל שרוך בין החורים. לגדולים יותר אפשר למספר כל חור וצריך להשחיל את השרוך לפי סדר המספרים.
(צורה מסול עם חורים להשחלה – צילמה מאיה גבע)
לילדים קטנים יותר, גזרו צורות שונות מבד לבד, עשו חתך קטן בכל צורה והשחילו אותן על גבי סרט שאליו תפור כפתור. אפשר ללמוד ככה צורות, צבעים ואפילו את מיומנות הכיפתור.
(צורות שונות מבד לבד – צילמה מאיה גבע)
רוצים לשחק איקס עיגול אבל קצת אחרת?
סרט איזולירבנד יורד בקלות מכל משטח.
גזרו ארבע רצועות שוות בגודלן. הדביקו על השולחן או על הרצפה, צרפו פונפונים או חרוזים או כיד הדמיון (רק שימו לב שצריכים להיות שני סוגים בלבד ובכמות מספקת) והנה לכם איקס עיגול משודרג.
(איקס עיגול- צילמה מאיה גבע)
ואיך אפשר בלי מקס סטוק – ידידה הטוב ביותר של כל אם בישראל.
אני הצטיידתי במדבקות שונות, מחברת חלקה לתיעוד הטיול דרך העיניים שלהם (כולל הדבקת מדבקות וקשקושים כשבא), חוברות דקות לצביעה, קלמר אישי לכל אחד עם צבעים, בועות סבון ולוחות מחיקים קטנים.
(צילמה מאיה גבע)
שימו לב, הדגש הוא על פעילויות שקטות. כאלה שלא יפריעו בשדה, במטוס וגם בחדר במלון כשאתם והשכנים שלכם תרצו קצת שקט.
עוד על המשחקים שמאיה גבע יוצרת תוכלו למצוא בעמוד הפייסבוק שלה.
אם אתם בכל זאת בוחרים באופציה של מסך, אפשר גם כאן ליצור אינטראקציה, לראות סרט משותף ואח"כ לשוחח עליו, לשחק משחק יחד, לצפות יחד בשירים ביוטיוב ולשיר יחד.
עם ילדים בוגרים שיש להם סמארטפון, אפשר גם לנצל את הזמנים הרגועים בחופשה, ולבקש מהם לשתף בשירים שהם שומעים, בסדרות בהם הם צופים, אפליקציות מענינות. בקיצור, נביע התענינות בעולמם הוירטואלי.
בכלל, חופשה משפחתית היא הזדמנות להכיר טוב יותר את הילדים שלנו ולהתקרב אליהם. ולטובת מטרה זו, שווה שנפספס לפעמים מוזיאון אחד או תצפית אחרת.
לגבי יעדים לטיולים עם ילדים, אני ממליצה בחום להיכנס לבלוג "רואה עולם" של מיכל מנור, מיכל מביאה שפע רעיונות ליעדים כאלו.
אני מאחלת לכם חופשה נעימה
רוצים לקרוא עוד מאמרים שכתבתי העוסקים בהורות וילדים?
תוכלו למצוא מבחר כאלה בחלוקה לנושאים:
גילאי גן ובית-ספר | תינוקות ופעוטות | גמילה מחיתולים, גמילה מקקי
מחפשים מידע בנושא אחר הקשור להורות?
מוזמנים לשלוח לי הודעת ווטסאפ
054-2455815
או לשלוח מייל
info@www.odile.co.il